TNC Creage - Digital creative agency webflow website template blog post details page.

Всекидневни съвети за бизнеса без преувеличения

.
June 20, 2023
.
Secret Hacks
Всекидневни съвети за бизнеса без преувеличения

Всекидневни съвети за бизнеса без преувеличения

Какво трябва да знаят ръководителите за AI: Всекидневни съвети за бизнеса без преувеличения

В наши дни хората, от които зависят корпоративните решения, не могат да разгледат уебсайт или да отворят списание, без да ги засипят полезни съвети как да използват AI в полза на своята компания. Но кой съвет е разумен и кой – не? На какво трябва да наблегнете като мениджър и откъде е най-добре да започнете?

За да отговорят на тези въпроси, Барбара Щьотингер, декан на Академията за ръководители на ВИУ и експертът по дигитализация Мартин Гисвайн обобщиха най-важните и най-съвременни “принципа на мислене за изкуствения интелект” в поредица от три части:

  • Вашата AI стратегия през следващите години
  • Вашият бизнес с AI
  • Вашата корпоративна отговорност за изкуствения интелект

Започваме с Вашата AI стратегия през следващите години

Искам собствен изкуствен интелект!

Инструментите за изкуствен интелект, които могат да бъдат свалени безплатно и обещават да облекчат работния товар, могат да бъдат колкото примамливи, толкова и опасни. Всеки ден, зле обучени служители споделят с външни AI модели поверителни данни за своята компания и клиентите си. Samsung е една от многото организации, които все още ближат раните си от мъчителен опит с неправилно използване на изкуствен интелект. Друг капан са базираните извън ЕС инструменти с изкуствен интелект, които обработват лични данни без съгласието на засегнатите лица.

Пред това предизвикателство много компании избират вътрешни, специално разработени AI системи (CompanyGPT или CompanyAI), които им осигуряват изключителни права за използване на AI модел, хостван в Европа. За компании, чиито данни са изключително ценни, може да има смисъл да създадат, обучат и използват собствен AI модел.

Именно това направи веригата дрогерии dm със своя чатбот с изкуствен интелект “dmGPT”, който планира да използва, за да проправи пътя за използване на изкуствен интелект в търговията на дребно. Този специално разработен бот работи по сходен начин с по-големия си брат ChatGPT, но с една малка разлика: той има за цел да гарантира напълно безопасното използване на тази нова технология.

За разлика от други големи промишлени предприятия като Mercedes, Siemens, Bosch и Merck, които също използват ексклузивно хоствана ChatGPT технология, dm реши да управлява dmGPT изцяло чрез собствена инфраструктура. След успешни изпитания, служителите на dm вече използват новия инструмент за различни задачи – от обработка на текст до генериране на публикации в социалните мрежи.

Приели ли сте вече насоки за изкуствен интелект?

Те са просто навсякъде: фирмени директиви или наръчници за професионално поведение в социалните медии, наръчници за обучение как да се предпазваме от киберрискове в ежедневната си работа или редовни тестове за управление. След първите дни на напълно безконтролно използване на AI, все повече компании променят курса и определят правила за ползване на AI за служителите: Какви данни могат да се въвеждат? Кои мерки защитават неприкосновеността на данните? Кои вътрешни системи се смятат за сигурни и затова са първи избор? Как изглежда програмата за обучение? Какво правите с освободеното време?

AI компасът на град Виена е актуален пример. Този компас за използване на генеративен изкуствен интелект за служителите на град Виена(https://digitales.wien.gv.at/ki-kompass-fuer-bedienstete-der-stadt-wien/) поставя акцент върху самостоятелното използване от страна на служителите въз основа на техния опит и знания и изброява основните правила за използване на изкуствен интелект в служебно качество:

  • Когато се използва съдържание, генерирано от изкуствен интелект, крайната отговорност се носи от човека.
  • Генериращият изкуствен интелект може да подпомогне, улесни и ускори работните процеси в публичната администрация.
  • Трябва да се гарантира, че чувствителните или личните данни се обработват в съответствие със законовите разпоредби и служебната тайна.
  • Всяко съдържание, генерирано от изкуствен интелект, трябва да бъде видимо обозначено като такова.
  • Служителите имат възможност да споделят опит чрез създадените за тази цел формати.
  • Цялото съдържание трябва да се преглежда критично и да се оценява за точност (помислете например за AI-генерираните т.н. deepfakes или дълбоки фалшификати).

Как ще изглежда вашата компания след пет години? Изкуственият интелект създава нови възможности за бъдещето

В наши дни организациите са преследвани от безброй въпроси, свързани с бизнеса: Кои продукти и услуги са застрашени от доставчиците на изкуствен интелект? Дали конкурентите ще получат предимство, защото изкуственият интелект ще им позволи да се справят с нови процеси, бизнес модели или пазари? Годишната прогноза или дори щателното стратегическо планиране няма да са достатъчни, за да се подготвим за такива фундаментални промени.

Компаниите се нуждаят от стратегическо предвиждане и планиране на сценариите въз основа на получените знания. Този метод е толкова ефективен, защото съчетава класическите системи за управление на изпълнението, които са фокусирани върху данни от миналото, с оперативно прилагане на стратегии и ситуационни инструменти за управление на бъдещето.

Предвидливостта ни позволява да управляваме едновременно миналото, настоящето и бъдещето. Компаниите, които са си написали домашното в тази област, знаят точно какво се е случило в миналото им, успешно се справят със задачите, свързани с текущата им ежедневна оперативна дейност, и проактивно оформят бъдещето си в този BANI (крехък, тревожен, нелинеен и неразбираем) свят. Те не се притесняват излишно от слепи петна или внезапни нови явления. Вместо това те са в състояние да предвиждат алтернативни перспективи, да реагират бързо и да се справят с новите промени по структуриран начин.

Оставете коментар
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.