TNC Creage - Digital creative agency webflow website template blog post details page.

Може ли AI да замени предприемачите?

.
June 20, 2023
.
Agency
Може ли AI да замени предприемачите?

С все по-голямото навлизане на изкуствения интелект в ежедневието ни неизменно възниква въпросът..

Може ли AI да замени предприемачите?

С все по-голямото навлизане на изкуствения интелект в ежедневието ни неизменно възниква въпросът кои дейности бихме могли да помолим AI да прави вместо нас, а оттам и кои професии в бъдеще биха се оказали излишни.

Николаус Франке

Така съвсем закономерно възниква въпросът дали изкуственият интелект е способен да замени и предприемачите. За да намери отговор за себе си, Николаус Франке, академичен директор на професионалната магистърска програма по стопанско управление (MBA) във Vienna University of Economics and Business, прави експеримент. Той поставя на група от 21 студенти от програмата задачата да напишат бизнес стратегия за пускането на пазара на иновативен продукт – нещо, което не е съществувало досега. Част от тези студенти са вече предприемачи, други искат да станат такива в бъдеще. Те имат на разположение 5 минути и трябва да вместят предложението си в 200 думи. Същата задача поставя и на ChatGPT.

Задачата е доста предизвикателна. Само с 5 минути на разположение студентите нямат твърде много време, в което да обмислят стратегията си, да се връщат към нея и да я променят. За да се вместят в заложеното време, те общо взето трябва почти веднага да започнат да пишат.

Докато студентите мислят по проблема, ChatGPT бързо дава отговор – в рамките на около 10 секунди. Този първи отговор обаче не отговаря на зададените критерии – в отговора се съдържат 340 думи. След инструкцията, че трябва да изпълни точно заданието, и няколко нови опита ChatGPT предоставя своето решение на проблема в 193 думи.

Франке събира отговорите на студентите и ги сравнява с този на ChatGPT. Тези на студентите са по-кратки в сравнение с този на ChatGPT, но са много по-конкретни и обещаващи.

“Резултатът беше много впечатляващ. Всички студенти в MBA програмата се бяха справили по-добре от ChatGPT. Решенията на проблема, които те предложиха, бяха по-конкретни, по-близо до реалността и с по-голям шанс за успех. Като цяло бяха по-добри”, обяснява Франке.

Резултатът се потвърждава, след като Николаус Франке събира всички отговори, включително този на ChatGPT, и ги дава за оценка на друга група студенти, без да им казва за експеримента или това, че една от работите е дело на изкуствен интелект.

За Франке изводът е ясен: “Към днешна дата хората са по-добри предприемачи от AI. Тази креативна искра, способността да мислиш извън стереотипите са трудни за AI. Ние сме по-креативни и сме по-способни да се справяме с неочаквани ситуации. Решаването на проблеми, откриването на нови възможности, анализа и преценката на ситуациите – всичко онова, което е в основите на предприемачеството.”

Той е категоричен, че AI може и трябва да се използва като инструмент, но непременно трябва да се инвестира в уменията, които ни отличават.

И да, изкуственият интелект вероятно ще промени много професии. Несъмнено ще доведе и до промени в образованието, но по думите му е по-добре да се помисли как може AI да се имплементира в процеса на преподаване и учене, а не да се забранява.

“Ние в университета всички използваме AI за различни дейности, но не и като замяна на креативния елемент”, категоричен е той.


Оставете коментар
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.